Podszafkowy, kominowy bądź na wyspie — który okap wybrać do kuchni?
Posted by      09/19/2023 10:28:19
Podszafkowy, kominowy bądź na wyspie — który okap wybrać do kuchni?

W funkcjonalnej i pięknie urządzonej kuchni nie może zabraknąć okapu. Podwyższa on komfort gotowania, a także zapobiega skraplaniu się pary wodnej na szybach. Jego zadaniem jest również eliminacja brzydkich zapachów, pochłanianie tłuszczów i innych substancji z powietrza. Trzeba jednak wiedzieć, jak dobrać go do istniejącego już wyposażenia oraz zabudowy. W dzisiejszym wpisie porównamy różne okapy kuchenne.

Okap podszafkowy

To uniwersalny typ okapu, montowany pod szafką — najczęściej stosuje się go w małych kuchniach, gdzie liczy się każdy centymetr, oraz mieszkaniach, w których nie ma możliwości podłączenia okapu do komina. Urządzenie to spełnia podstawowe funkcje wentylacyjne. Do okapu dobiera się uniwersalny filtr, aby mógł on działać w trybie pochłaniacza. Większość modeli posiada sterowanie mechaniczne na przycisk bądź suwak. W naszym sklepie okapy dostępne są w trzech kolorach: bieli, czerni i szarości.

okap kuchenny

Okap kominowy

Ten typ okapu mocuje się bezpośrednio na ścianie, nad kuchenką. Świetnie prezentuje się w dużych kuchniach, gdzie zazwyczaj jest wyeksponowany i pełni dodatkową rolę ozdobną. Urządzenie to wymaga stałego dostępu do wyciągu wentylacji — może pracować w trybie obiegu zamkniętego i otwartego. Najważniejszą kwestią przy jego wyborze jest odpowiednia wydajność, a także rozmiar — dostosowany do płyty grzewczej. Jeśli lubimy gotować i spędzamy dużo czasu w kuchni, to model okapu kominowego horyzontalnego SPARK 60 WHITE będzie idealny. Możliwy jest także zakup urządzenia w kolorze czarnym.

Okap na wyspie – wolno wiszący

Kuchnia z otwartą przestrzenią i wyspą na środku to coraz popularniejszy trend w aranżacji dużych wnętrz. W pomieszczeniach urządzonych w ten sposób, gdzie płyta grzewcza znajduje się na wyspie, należy zdecydować się na okap wolno wiszący. Okap nad wyspą kuchenną może pracować w dwóch trybach: jako pochłaniacz lub wyciąg. Pierwsza opcja jest łatwa, należy go podwiesić na wkrętach albo hakach. Jeśli jednak ma on filtrować powietrze w obiegu otwartym, to w tym przypadku wyciąg trzeba poprowadzić po suficie do głównego ciągu. Taką instalację można ukryć pod sufitem podwieszanym. Jego obudowa często stanowi element dekoracyjny, świetnie więc dopasowuje się do wyposażenia i wyglądu kuchni. Okapy wyspowe mają zazwyczaj o wiele większą wydajność oraz posiadają mocniejsze silniki niż inne modele.

Wiedząc, gdzie będzie znajdować się okap, należy zwrócić uwagę na jego parametry oraz sposób montażu. Wszystkie pochłaniacze działają podobnie, jednak różni je wielkość, kształt oraz materiał obudowy. Do mniejszej kuchni idealny będzie okap podszafkowy. Do większej sprawdzi się kominowy, który najskuteczniej pozbędzie się uciążliwych oparów. Natomiast wyspowy świetnie uzupełni pomieszczenie o dużej powierzchni. Jaki okap posiadacie w miejscu, w którym przyrządzacie posiłki?